'Φωτιά και λάβρα'' ο Λαβρόφ: Εφόσον το ΝΑΤΟ θέλει να πολεμήσουμε, ας πολεμήσουμε! Είμαι έτοιμοι



Ο ΟΣΣΑ έχει έξι κράτη μέλη που θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι της Μόσχας- Ποια είναι αυτά

'Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με το ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου ΥΠΕΞ του μετασοβιετικού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, που συνήλθε στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Και συγκεκριμένα αναφέρει: 

Εάν το ΝΑΤΟ δηλώνει για άλλη μια φορά και μάλιστα διά στόματος του Γενικού Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ ότι «είναι κατά του παγώματος, όπως λένε, της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημαίνει ότι θέλουν να πολεμήσουν, λοιπόν, ας πολεμήσουν λοιπόν, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό»

και πρόσθεσε: 

Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι στη Ρωσία «από καιρό ήδη κατανοήσαμε τους στόχους του ΝΑΤΟ ως προς την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Οι στόχοι αυτοί διαμορφώθηκαν επί πολλά χρόνια μετά το πραξικόπημα. Τώρα, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να τους υλοποιήσει» και αυτό «είναι η επιλογή τους».

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, «εάν, δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι δεν διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς αυτό, παραδεχόμενοι ότι χωρίς να φορτώσουν με όπλα το ουκρανικό καθεστώς, χωρίς παροχή κατασκοπευτικών δεδομένων και πληροφοριών από δορυφόρους με εντοπισμό στόχων, η κατάσταση στην Ουκρανία θα είχε ήδη προ πολλού τελειώσει, αυτό λοιπόν είναι στην πραγματικότητα παραδοχή ότι συμμετέχουν ευθέως στον υβριδικό, αλλά και θερμό πόλεμο που κηρύχθηκε κατά της Ρωσίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Σταδιακά τουλάχιστον, ορισμένοι πολιτικοί, ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες στη Δύση, παρατηρείται ότι συνέρχονται και κατανοούν τόσο τις πραγματικές αιτίες των όσων συμβαίνουν, όσο και το τι πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος, όπως λέγεται».

Ο ΟΣΣΑ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) «δεν πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά συμμαχίας, που αντιπαρατίθεται σε οποιονδήποτε», καθώς «αναπτύσσεται σύμφωνα με τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας των χωρών μελών του και δεν διεκδικεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε ολόκληρη την ευρασιατική ήπειρο».

Ο ΟΣΣΑ έχει έξι κράτη μέλη (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν), που θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει δώσει δείγματα διαφοροποίησης, καλώντας δια στόματος του πρωθυπουργού της Νικόλ Πασινιάν να μην θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.


Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αρμενίας αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρξαν σκέψεις αποχώρησης της χώρας από τον Οργανισμό, την προεδρία του οποίου ασκεί για το 2023 η Λευκορωσία.

Για το ταξίδι Μπλίνκεν

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ρωτήθηκε και για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την διμερές θέμα των δύο χωρών.

Και εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια πραγματικότητα που υπάρχει και η οποία αντανακλά την πορεία της Ουάσιγκτον προς την κινεζική κατεύθυνση και τη θέση αρχών της Κίνας, η οποία, όπως γνωρίζετε, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε προσπάθειες υπονόμευσης των νόμιμων συμφερόντων της Κίνας, μεταξύ άλλων και στην περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με την Κίνα».