Τι βλέπουν οι Αρχές πίσω από την κυβερνοεπίθεση – Η ΕΥΠ και τα ηλεκτρονικά ίχνη που ταυτοποιήθηκαν



Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξιχνίαση της υπόθεσης είναι ποιος πλήρωσε για να πραγματοποιηθεί η επίθεση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας επηρεάζοντας τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Αν και οι αρμόδιες Αρχές ασφαλείας μεταξύ αυτών και η ΕΥΠ που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν μια εικόνα για το ποιος μπορεί να κρύβεται από τις δύο επιθέσεις, εντούτοις όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με αποδείξεις και απόλυτη σιγουριά.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες κινούνται προς την κατεύθυνση ταυτοποιήσεις ομάδας χάκερ που έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλες χώρες τόσο την Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Η ομάδα «Killnet»
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη έχουν ταυτοποιηθεί λογαριασμοί γνωστών χάκερ της γνωστής ρώσικης ομάδας «Killnet».

Συγκεκριμένα όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων, συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Από αυτές διαπιστώθηκε πως 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με την ομάδα των ρωσόφιλων χάκερ «Killnet»

Ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Εκτός από την ομάδα χάκερ που μπορεί να υλοποίησε την επίθεση εξετάζεται αν υπάρχει άλλο κέντρο που πλήρωσε προκειμένου να «χτυπηθούν» οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κατά την έναρξη των εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Άλλωστε είναι γνωστό πως στο «σκοτεινό διαδίκτυο» ομάδες χάκερ αναλαμβάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις επί πληρωμή.

Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των «χτυπημάτων» προς τον στόχο που θα ζητήσει ο πελάτης και τη «ζημιά» που θα προκαλέσουν.

Η Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας το πρωί της Τρίτης δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα, η μεγαλύτερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, και το κόστος υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ.

Είναι ένα ερώτημα που καλείται να απαντηθεί αν πληρώθηκε αυτό το ποσό, πώς και από ποιόν.