Το Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί για τον εξοπλισμό της Αρμενίας και καλεί την Τουρκία «να έχει το νου της»



Μετά τα γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, παραδίδονται στην Αρμενία τα οβιδοβόλα Trajo, γράφει το δημοσίευμα.

Η Γαλλία, που με το ένα χέρι επανεξοπλίζει το Ερεβάν και με το άλλο υπονομεύει την ειρήνη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, προσπαθεί να αρπάξει την πρωτοβουλία στη διαπραγματευτική διαδικασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από διπλωματικές πηγές, η πρώτη παρτίδα των 50 τεθωρακισμένων οχημάτων γαλλικής κατασκευής βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την Αρμενία. 

Ταυτόχρονα, το Παρίσι κανόνισε την παράδοση των ινδικών οβίδων Trajo, ενός αναλόγου των γαλλικών συστημάτων πυροβολικού Seazar, που παράγονται στην Ινδία με άδεια της γαλλικής εταιρείας Nexter Systems, στη χώρα αυτή μέσω του Ιράν.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, χωρίς την άδεια των Γάλλων, το Νέο Δελχί δεν μπορεί να πουλήσει αυτά τα οβιδοβόλα σε τρίτες χώρες. Όπως έγινε γνωστό, πέρυσι η Αρμενία υπέγραψε συμβόλαια με ινδικές εταιρείες για την αγορά του Trajo και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνει το ‘Haqqin’,  πριν από λίγο καιρό η Γαλλία διόρισε στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της στο Ερεβάν στο πλαίσιο της επέκτασης της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Αρμενία. 

Σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, οι γαλλικές αμυντικές ανησυχίες διαπραγματεύονται την προμήθεια διαφόρων τύπων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία.

Η φιλοαρμενική πολιτική της Γαλλίας

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ήττα του αρμενικού στρατού στον πόλεμο των 44 ημερών και την απότομη μείωση του στρατιωτικού δυναμικού αυτής της χώρας, οι προσπάθειες του επίσημου Παρισιού να επανεξοπλίσει την Αρμενία έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις προσπάθειες του παλατιού των Ηλυσίων να λειτουργήσει ως αντικειμενικός διαιτητής για την επίλυση της εκρηκτικής κατάστασης στον Νότιο Καύκασο.

Πολιτικοί παρατηρητές που παρακολουθούν τις περιφερειακές διαδικασίες δηλώνουν ότι η πρόοδος των ειρηνευτικών συνομιλιών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, καθώς και η παραίτηση του Ερεβάν από τις αξιώσεις στο Καραμπάχ , που έχει γίνει σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ειρήνη στην περιοχή προφανώς δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας. 

Πρώτα απ ‘όλα, αυτό οφείλεται στην παραδοσιακά φιλοαρμενική θέση του Μεγάρου των Ηλυσίων, αφού το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαμορφώθηκε με βάση την αποδοχή από το Ερεβάν των όρων του Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία, προφανώς, προσπαθεί να ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό της Αρμενίας, ώστε η τελευταία να επιτύχει την ειρήνη «με ευνοϊκότερους όρους».

Η γεωπολιτική αντιπαλότητα  Γαλλίας – ΗΠΑ

Ένα άλλο καταστροφικό κίνητρο μπορεί να σχετίζεται με την παραδοσιακή γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις συνομιλίες στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία προτείνοντας εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να κάνουν κοινή δήλωση σε «πεντάπλευρη μορφή».

Ωστόσο, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε αποφασιστικά αυτή την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα, μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης, να γίνει δήλωση μόνο εκ μέρους του Σαρλ Μισέλ, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ωστόσο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κισινάου, η διοίκηση του Προέδρου της Γαλλίας έκανε μια άλλη δήλωση, η οποία προκάλεσε το επίσημο Μπακού να διαμαρτυρηθεί τόσο για το ίδιο το γεγονός μιας ξεχωριστής δήλωσης του Μεγάρου των Ηλυσίων όσο και για ορισμένες στιγμές της.

Σε γενικές γραμμές, το Μέγαρο των Ηλυσίων όχι μόνο δεν εκφράζει υποστήριξη στις συνομιλίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον, αλλά προσπαθεί να τις δυσφημήσει, ενεργοποιώντας το ήδη αυξημένο κίνητρο του αρμενικού λόμπι.

Όσον αφορά το σημερινό βήμα του Παρισιού που σχετίζεται με τον επανεξοπλισμό της Αρμενίας, αποσκοπεί ξεκάθαρα στη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε, είναι προφανές ότι μόλις το Ερεβάν δυναμώσει ακόμη λίγο στρατιωτικά, η συμπεριφορά των εκπροσώπων του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα χάσει αμέσως την «εποικοδομητική του ικανότητα», κάτι που με τη σειρά του σίγουρα θα θάψει τη διαδικασία της Ουάσιγκτον.

Αυτό το σενάριο εξέλιξης της κατάστασης ταιριάζει επίσης κατηγορηματικά στη Μόσχα, από την οποία προκύπτει ότι η Γαλλία, μια από τις πιο δραστήριες χώρες του δυτικού συνασπισμού, που εξοπλίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, διασφαλίζει, παραδόξως, τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Συριοποίηση της σύγκρουσης του Καραμπάχ;

Διακυβεύεται η «συριοποίηση» της σύγκρουσης του Καραμπάχ. Θα δημιουργήσει η Τουρκία τη δική της ζώνη ελέγχου στα σύνορα με την Αρμενία;

Ένα άλλο καταστροφικό βήμα που έλαβε το Παρίσι ήταν η απόφαση να δημιουργήσει επιπλέον τρεις θέσεις μακροπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στην Αρμενία στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι σαφές ότι πίσω από αυτή την απόφαση, που εκλαμβάνεται από τη Ρωσία ως άμεση απειλή για τα συμφέροντά της στην Αρμενία, και ως εκ τούτου περαιτέρω αυξημένη ένταση στην περιοχή, βρίσκεται το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία, η Γαλλία ενεργεί μαζί με τη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των παρατηρητών αποστέλλεται από αυτές τις χώρες.

Η Ρωσία έχει προς το παρόν επτά θέσεις στην Αρμενία. Την ίδια στιγμή, το Ιράν ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην Αρμενία με τη μια ή την άλλη μορφή. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί δίνουν στους αναλυτές λόγους να πιστεύουν ότι η διαδικασία της «συριοποίησης» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αρμενία.

Με μια λέξη, εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται προς την ίδια κατεύθυνση όπως σήμερα, η Τουρκία, ως μία από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει τη δική της «ζώνη ελέγχου» στο έδαφος της Αρμενίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.