Κινέζοι προσπάθησαν να διεισδύσουν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αλάσκα



Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι Κινέζοι κατάσκοποι, μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες, έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να διεισδύσουν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αλάσκα. 

Οι απόπειρες παραβιάσεων μπορεί να γίνονται για να ερευνηθούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ανέφεραν στρατιωτικοί στην USA Today.

Σε ένα περιστασικό ένα όχημα με Κινέζους πολίτες πέρασε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας στο Φορτ Γουέινράιτ στο Φέρμπανκς. Το όχημα ακινητοποιήθηκε και από την έρευνα βρέθηκε ένα drone. Οι επιβαίνοντες υποστήριξαν ότι ήταν τουρίστες που είχαν χαθεί.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν, πάντως, στο ενημερωτικό δίκτυο USA Today ότι η ασφάλεια σε ορισμένες στρατιωτικές βάσεις έχει πράγματι ενισχυθεί ως απάντηση στην απειλή.

Η Ίρις Φέργκιουσον, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για την Αρκτική και την Παγκόσμια Ανθεκτικότητα, είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο ότι οι Κινέζοι ηγέτες «προσπαθούν να εισέλθουν στην Αρκτική».

«Λοιπόν, προσέχουμε πολύ τη δραστηριότητά τους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά μας προστατεύονται στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν χαρακτήρισε, με τη σειρά του, τα αναφερόμενα περιστατικά κατασκοπείας στην Αλάσκα «κλήση αφύπνισης».

«Είτε πρόκειται για κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, είτε ρωσικά βομβαρδιστικά Russian Bear Bombers, είτε για αυτή τη νέα αναφορά για ύποπτους Κινέζους κατασκόπους στην Αλάσκα, αυτό είναι άλλο ένα σήμα αφύπνισης ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία δικτατόρων στην Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Σάλιβαν σε δήλωσή του.

Γιατί υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία στην Αλάσκα
Η Αλάσκα φιλοξενεί τρεις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις μαζί με άλλες μικρές εγκαταστάσεις. Η πολιτεία αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στρατιωτικά καθώς ο ανταγωνισμός για την Αρκτική κλιμακώνεται. Επίσης είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Ρωσία, μπορεί να φτάσει πύραυλος από τη Βόρειο Κορέα και την Κίνα.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας χτύπηκε κόκκινο το τελευταίο διάστημα. Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώσει το ταξίδι του το Πεκίνο. Πηγή έντασης ήταν και η στήριξη της Κίνας στη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.