Η Ουκρανία μετατρέπεται σε «Ισραήλ της Ανατολικής Ευρώπης»



Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοί της αναπτύσσουν μια στρατηγική που θα παρέχει στη χώρα ασφάλεια και προστασία από την ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και βοήθεια στον τρέχοντα πόλεμο.

Αυτή η στρατηγική βασίζεται στο ισραηλινό μοντέλο, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ) , επικαλούμενη δηλώσεις του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα και δυτικών αξιωματούχων που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το Ισραήλ δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά οι ΗΠΑ το στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Τελ Αβίβ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ καθορίζονται με 10ετείς συμφωνίες και η τρέχουσα προβλέπει στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2019-2028.

Μια τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία θα πρέπει να επηρεάσει τα σχέδια της Μόσχας στην τρέχουσα σύγκρουση, λένε δυτικοί αξιωματούχοι.

Έτσι, η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να ελπίζει ότι ένας μακρύς πόλεμος θα οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, εξήγησε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξή του στην WSJ.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, προτεραιότητά του θα είναι η μεταφορά όπλων και προηγμένων τεχνολογιών στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει λάβει μέχρι στιγμής πολλά όπλα από το ΝΑΤΟ, που κυμαίνονται από φορητά και σταθερά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων μέχρι άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού. 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την ιδέα οι ευρωπαϊκές χώρες να παραδώσουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 των ΗΠΑ και συμφώνησε να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να συνεργαστούν μαζί τους.