Κάτι τρέχει! Τουρκία και Ελλάδα ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο-Εφαρμογή Μορατόριουμ ή ηρεμία πριν την καταιγίδα;



Η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, σε συγκερασμό με την τουριστική περίοδο, διαμορφώνουν την πρόσκαιρη ανάπαυλα της έντασης στα Ελληνοτουρκικά

Η πρόσφατη επανεκλογή Ερντογάν στο Προεδρικό αξίωμα στην Τουρκία, έχει αποτελέσει την απαρχή συζητήσεων και αναλύσεων, κατά πόσο θα συνεχίσει την πολιτική αποστασιοποίησης του από την Δύση και εναγκαλισμού με την Ρωσία και σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, εάν και για πόσο τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι ήρεμα στο Αιγαίο από τουρκικής πλευράς, πολιτική την οποία ακολουθεί η Άγκυρα από τους σεισμούς μέχρι σήμερα. 

Αμοιβαία ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, με τίτλο "Η Tουρκία ακυρώνει την άσκηση Deniz Kurdu, η Ελλάδα ακυρώνει την άσκηση Καταιγίδα", στο οποίο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να ακυρώσουν αμοιβαία τις παραπάνω προγραμματισμένες ναυτικές τους ασκήσεις. 


Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό αμοιβαίο βήμα έγινε για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με θετική ατζέντα.

Ενώ η Ελλάδα διεξάγει μια μικρής κλίμακας εκπαίδευση αντί για την άσκηση "Καταιγίδα" που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) θα πραγματοποιήσουν επίσης τακτική εκπαίδευση αντί της Άσκησης "Deniz Kurdu".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές άμυνας και ασφάλειας, αντί για την Άσκηση "Καταιγίδα", που διεξάγεται από την Ελλάδα κάθε χρόνο Μάιο-Ιούνιο και καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο, πραγματοποιούνται δραστηριότητες μικρής κλίμακας για τη διατήρηση των προτύπων εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε ρυθμίσεις για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε έτους θα πραγματοποιούνται τακτικές εκπαιδεύσεις σύμφωνα με τις αρχές των διεθνών σχέσεων και της αμοιβαιότητας, αντί της άσκησης "Deniz Kurdu" στην οποία θα  μετείχαν χιλιάδες προσωπικό με περισσότερα από 200 οπλικά; συστήματα και μέσα, συμπεριλαμβανομένων πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών,μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Βήματα για τη μείωση της έντασης 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στις αξιολογήσεις του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στάση απέναντι σε κανέναν από τους γείτονές της αναφέροντας:

"Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω διαλόγου με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας, να μοιράζεται δίκαια ο πλούτος και των δύο πλευρών, να ζουν με ασφάλεια και ευτυχία. Υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών κατά της διεξαγωγής ασκήσεων κατά την τουριστική περίοδο. Είμαστε έτοιμοι να το επεκτείνουμε», είπε.

Από την άλλη, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Χατάι στις αρχές Απριλίου μετά από πρόσκληση του υπουργού Ακάρ μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που χαρακτηρίστηκαν ως η «καταστροφή του αιώνα».

Ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε η εξέλιξη.

Η άσκηση DENİZKURDU-I και II/2023 επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου 2023.

Η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία διαμορφώνει την πρόσκαιρη ανάπαυλα της έντασης στα Ελληνοτουρκικά
Ο Ερντογάν μπορεί να θριαμβολογεί που επανεξελέγει, όμως έχει να αντιμετωπίσει και μάλιστα άμεσα το τεράστιο πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του 2 ημέρες πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐου στο CNN Turk, όπου έκανε λόγο για οικονομική βοήθεια που έλαβε και που θα λάβει από τις χώρες του Κόλπου λέγοντας: «Μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα δείτε πώς θα έρθουν αυτοί οι ηγέτες εδώ και πώς θα τους επισκεφτώ για να τους δείξω  την ευγνωμοσύνη μας».

Υπενθυμίζεται ότι η  Άγκυρα έχει εξασφαλίσει περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Κοινώς ο Ερντογάν ποντάρει σε οικονομική βοήθεια που θα έρθει από τις χώρες του Κόλπου ενώ είναι πολύ πιθανό να ζητήσει οικονομική βοήθεια-ενίσχυση και από την ΕΕ.

Θεωρούμε ως πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, αφού ο Ερντογάν θα σκεφθεί ότι η συμφωνία του 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία έδωσε στην Άγκυρα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για να σταματήσει τους μετανάστες να περνούν από το έδαφός της στην ΕΕ, θα μπορούσε να τύχει  επαναδιαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια άντλησης χρημάτων για να ανακουφίσει την κάκιστη οικονομία της χώρας του.

Οι εξελίξεις στην Συρία άλλωστε, με την αποδοχή του Άσαντ από τις Αραβικές χώρες και την επανένταξη της χώρας του στον "Αραβικό Σύνδεσμο", σε συγκερασμό με τις  προεκλογικές εξαγγελίες του  Ερντογάν για επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύριων μεταναστών που διαβιούν στην Τουρκία πίσω στη χώρα τους, μπορεί να λειτουργήσουν ως πίεση της Τουρκίας  προς την ΕΕ για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και απαίτηση περισσότερων οικονομικών κονδυλίων.

Τέλος υπάρχει μπροστά μας η τουριστική περίοδος η οποία μπορεί να βοηθήσει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία, φέρνοντας ξένο συνάλλαγμα στην Τουρκία, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη.

Τέλος η Τουρκία θέλει να "πουλήσει" στις ΗΠΑ ότι με την Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται  σταθερά σε ύφεση της έντασης, προκειμένου να πείσει την Ουάσιγκτον να της πουλήσει τα 40 F-16 BPLOCK-70 και τα 80 κίτ εκσυγχρονισμού για αναβάθμιση ισάριθμων πλην γερασμένων F-16 της πολεμικής της αεροπορίας.

Πρόσκαιρη ηρεμία πριν την καταιγίδα
Ωστόσο ας μην γελιόμαστε, οι Τουρκικές θέσεις και αξιώσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο σε σχέση με την χώρα μας, διατηρώντας στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της σε βάρος μας, την ώρα που η Ελλάδα αναγνωρίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως την μόνη μας διαφορά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Επίσης οι πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές ανέδειξαν ως μεγάλο νικητή τον Εθνικισμό, αφού τα  Εθνικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν  ποσοστό  25%, δείχνοντας ότι 1 στους 4 Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ακσενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλινζτάρογλου σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά.

Τέλος μια σαφέστατη ένδειξη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών αποτελεί η συνεχής ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές της.

Εκτίμησή μας είναι ότι για όλους αυτούς τους λόγους ο Ερντογάν στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου δεν θα προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, ωστόσο μετά την περίοδο αυτή αναμένουμε επαναφορά της έντασης στο Αιγαίο με τουρκική υπαιτιότητα. Μιλάμε για πρόσκαιρη ηρεμία πριν την καταιγίδα.