Καλώς να την δεχθούμε -Τον Οκτώβριο του 2023 η καθέλκυση της Φρεγάτας FDI ΚΙΜΩΝ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού



Ετοιμάζεται η μοίρα εξουδετέρωσης του τουρκικού ελικοπτεροφόρου Anadolou και της ομάδας μάχης που θα το συνοδεύει

“ΗNaval Group θα κατασκευάσει την Φρεγάτα τύπου FDI που προορίζεται για την Ελλάδα με την συναρμολόγηση να έχει ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό με σκοπό να πέσει στην θάλασσα τον Οκτώβριο του 2023”, αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ.

Σε περίπου Έξι μήνες δηλαδή θα δούμε πιθανόν την Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ να ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές, και στο Αιγαίο, προκαλώντας την οργή των Τούρκων που βιάστηκαν να ρίξουν στην θάλασσα το ελικοπτεροφόρο Anadolou, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Με πιο μικρό μέγεθος από τις FREMM, η φρεγάτα Άμυνας και Παρέμβασης (FDI) ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή της, και ενσωματώνει την τεχνογνωσία της NAVAL GROUP με υψηλή προστιθέμενη αξία. Πολλαπλών αποστολών, έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται όλους τους τομείς του πολέμου. Με την παραγγελία από την Ελλάδα το 2022, έξι φρεγάτες Belh@rra θα παράγονται ήδη στη Lorient και τρεις επιπλέον φρεγάτες σε προαιρετικές δόσεις.

«Εξοπλισμένο με κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud, είναι πλοίο επεκτάσιμο, ανθεκτικό και παρέχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται από τους σημερινούς ναυτικούς κατόπιν ζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά η κατασκευάστρια εταιρεία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό , τα πλοία θα ονομαστούν από τρεις μεγάλους αρχαίους Έλληνες ναυάρχους: Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων. Αυτά τα ονόματα είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τα αντιτορπιλικά κατηγορίας Charles F. Adams των ΗΠΑ που ήταν σε υπηρεσία με το Ελληνικό Ναυτικό από το 1991 έως το 2004.

Όπως έχουμε αναφέρει ποικίλες φορές, οι φρεγάτες FDI HN θα διαθέτουν δυνατότητες υψηλού επιπέδου σε κάθε τομέα: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό και ανθυποβρυχιακό. Η εναέρια προστασία της και η προστασία της από απειλές επιφάνειας θα διασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πλήρως ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Οι φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ξεχωριστό ενσωματωμένο ιστό, ο οποίος συνδέει όλους τους αισθητήρες αέρος μαζί, επιτρέποντας συνεχής παρακολούθηση κάλυψης 360 μοιρών. Θα είναι επίσης η πρώτη φρεγάτα της αγοράς με δυνατότητες προστασίας εναντίον ψηφιακών απειλών, ενώ θα έρχεται επίσης με δύο κέντρα δεδομένων που θα φιλοξενούν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.

Η Ελλάδα θα αγοράσει τρεις φρεγάτες FDI από την Naval Group, με μια επιπλέον φρεγάτα να είναι διαθέσιμη προαιρετικά.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες θα είναι σε διαμόρφωση Standard-1 ή γαλλική διαμόρφωση, ενώ η τρίτη θα είναι σε Standard-2.

Εάν επιλεγεί η πρόσθετη επιλογή μίας ακόμη φρεγάτας, η τέταρτη φρεγάτα θα είναι επίσης διαμόρφωσης Standard-2.

Η FDI είναι ένας πολεμικό πλοίο επιφάνειας πρώτης γραμμής με εκτόπισμα κλάσης 4.500 τόνων.
Πολυχρηστική και ανθεκτική, η Φρεγάτα είναι ικανή να λειτουργεί είτε μόνη της, είτε εντός ναυτικής δύναμης.

Και οι δύο διαμορφώσεις θα είναι εξοπλισμένες με αντιπλοϊκούς πυραύλους 2×4 Exocet MM40 Block 3c, πυροβόλο  Super Rapido 76 mm και οπλικό σύστημα τηλεχειρισμού Nexter Narwhal 2×20 mm.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ελληνική πανίσχυρη δύναμη, με πλοία που αρμενίζουν στο Αιγαίο, προκαλώντας τρόμο ουσιαστικά στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ελέγχοντας το ελληνικό Αρχιπέλαγος.