Αραβικές πηγές: ”Τουρκικά γεωτρύπανα θα ξεκινήσουν να τρυπάνε σε λίγες ημέρες στη Λιβύη”!



Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο του Λιβυκού. Εάν η Ελλάδα δεν πάρει γρήγορες αποφάσεις, τότε θα βρεθούμε προ τετελεσμένων.

Σύμφωνα με αραβικές πηγές: ”Η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα τις έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.”

Αναλυτικά:

”Πηγές στον ενεργειακό τομέα στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν σύντομα συζητήσεις μεταξύ της «National Oil Corporation» στη Λιβύη και της «Turkish Oil Company (TPAO)», για να συζητηθεί η συνεργασία για την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας για τους πόρους υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Προσωρινής Κυβέρνησης Ενότητας, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπαϊμπά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq Al-Awsat, μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τις ίδιες πηγές ότι οι δύο εταιρείες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν κοινά έργα και συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και της εξερεύνησης, βασιζόμενες σε πλοία σεισμικής έρευνας και τουρκικά πλοία γεωτρήσεων.

Η έκθεση προσθέτει, «Η Libyan Corporation και η τουρκική εταιρεία θα συνεργαστούν επίσης, σύμφωνα με το μνημόνιο, σε χερσαία έργα για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός του λιβυκού εδάφους».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχθές, ότι οι δυνατότητες της Τουρκίας στην έρευνα και την εξερεύνηση «έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», περιγράφοντας το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη με την κυβέρνηση Νταμπάιμπα ως ”πολύ θεμιτό και σημαντικό.”

Τι αναφέρει έκθεση της «Standard & Poor’s»

Αναλυτική έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Standard & Poor’s» ρίχνει φως στις συνέπειες της συμφωνίας των Τούρκων που έκλεισε πρόσφατα με την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα, προειδοποίησε για την πιθανότητα αυτή η συμφωνία να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Λιβύης, καθώς και την αναμενόμενη αύξηση των εντάσεων με έμμεσο αντίκτυπο στον πετρελαϊκό τομέα, επικαλούμενοι οικονομικούς αναλυτές και προειδοποίησε για μία ανανεωμένη βία και αλλαγή πολιτικών συμμαχιών.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Elias Seddiqi, η ανάπτυξη των επαφών μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τις ενθαρρύνει να διπλασιάσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση σταθερότητας και στις διπλωματικές προσπάθειες για την πτώση της προσωρινής κυβέρνησης.