Ρώσοι: Μάθαμε στην Ουκρανία ότι χρειάζονται UAV και μάλιστα πολλά – Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας



Ρώσοι: Μάθαμε στην Ουκρανία ότι χρειάζονται UAV και μάλιστα πολλά για αυτό πήραμε έκτακτα μέτρα.

Αυτό υποστηρίζει ο Ίλια Κράμνικ στρατιωτικός παρατηρητής και ερευνητής στο ινστιτούτο IMEMO RAS στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Κράμνικ το «πρόβλημα του εξοπλισμού των εγχώριων ενόπλων δυνάμεων με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς».

«Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η έλλειψη UAV εκδηλώθηκε εξαιρετικά έντονα και έπρεπε να καλυφθεί με έκτακτα μέτρα, μέχρι την αγορά επαγγελματικών οχημάτων εισαγόμενης (κυρίως κινεζικής) παραγωγής μέσω εθελοντών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ερευνητής.

Σύμφωνα με τον Κράμνικ, χάρη στους εθελοντές, «δημιουργήθηκε ένα σύστημα για την προμήθεια τακτικών UAV, την τεχνική υποστήριξη, την επισκευή, τις τροποποιήσεις και την εκπαίδευση των χειριστών».

Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, όπως αναφέρεται, έχει αρχίσει να κατασκευάζει μη επανδρωμένα οχήματα, αλλά, σύμφωνα με τον Ρώσο ερευνητή ο «ρυθμός παραγωγής τους είναι ανεπαρκής».

«Ο ρόλος των UAV στην τρέχουσα σύγκρουση είναι πολύ υψηλός, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι συσκευές (σ.σ. drone) περιλαμβάνονται σε δίκτυο πληροφοριών που παρέχει αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων. Στοιχεία ενός τέτοιου δικτύου υπάρχουν στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν και όχι ακόμη παντού, και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης όπλων, τόσο μη καθοδηγούμενων όσο και υψηλής ακρίβειας, εξαρτάται άμεσα από το πόσο ευρέως θα εισαχθούν στο μέλλον», τονίζεται.

Με λίγα λόγια ο Ρώσος αναλυτής κάνει λόγο για ανάγκη δημιουργίας δικτυοκεντρικής μετάδοσης των πληροφοριών που συλλέγουν τα UAV. Δηλαδή η πληροφορία που παίρνει ένα UAV στο πεδίο της μάχης να πηγαίνει κατευθείαν στο γενικό επιτελείο και όχι να παραμένει στο επίπεδο του χειριστή και στο ειδικότερο πεδίο της μάχης.

Οι Ουκρανοί να σημειωθεί πως το παραπάνω το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό λόγω της βοηθείας που τους παρέχουν οι Αμερικανοί μέσω του δικτύου Starlink του Έλον Μασκ και των πληροφοριών από τους αμερικανικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνίας.

Και εδώ αξίζει να αναφερθεί το ερώτημα.

Σε περίπτωση ανάγκης, η Ελλάδα θα έχει από πάνω της έναν «Αμερικανό» που θα δώσει τους δορυφόρους του και θα μας διευκολύνει σε τηλεπικοινωνίες;

Είμαστε σε καλό δρόμο με το δίκτυο 5G που δημιουργείται στην Ελλάδα με τις Belharra, τα F-16 και τα Rafale που μπορούν να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, όμως αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η Ελλάδα να κάνει καλύτερες της επικοινωνίες της καθώς και να προχωρήσει στην εκσυγρόνιση των ιπτάμενων ραντάρ της (σ.σ. από Εrieye σε Globaleye).