Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απογοητεύονται με τα Rafale και τους Meteor – Τι κι αν πάρουμε Viper



Τούρκοι: Τι κι αν πάρουμε F-16 Viper αφού η Ελλάδα έχει πάρει Rafale με τους Meteor που έχουν βεληνεκές 320 χιλιομέτρων και no escape zone 100 χλμ.

Σε μία παραδοχή προχώρησε ο γνωστός φιλοκυβερνητικός αθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet.

Σύμφωνα με τον Οζάι Σεντίρ, ακόμα και αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να μας πουλήσουν τα F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσουν τα τουρκικά «δεν λυθούν όλα τα προβλήματα της Τουρκίας».

Όπως αναφέρει ο Οζάι Σεντίρ, η Ελλάδα «παρέλαβε τα αεροπλάνα Rafale από τη Γαλλία καθώς και πυραύλους Meteor με βεληνεκές 320 χιλιομέτρων».

Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος σημειώνει πως «αυτός ο πύραυλος αέρος-αέρος έχει βεληνεκές σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον πύραυλο AIM-120» που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Ο Τούρκος τονίζει ότι οι πύραυλοι Meteor έχουν no escape zone 100 χλμ, την ώρα που οι πύραυλοι τύπου AIM που χρησιμοποιεί η Τουρκία έχουν no escape zone 55 χλμ.

«Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, το ραντάρ ASEA στο ρύγχος των αεροσκαφών Rafale είναι πιο αποτελεσματικό και έχει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από τα μηχανικά ραντάρ επιστροφής των σημερινών μας F-16», συμπληρώνει.

«Με άλλα λόγια», γράφει ο Τούρκος, «ένα ελληνικό αεροσκάφος Rafale έχει την ευκαιρία να εντοπίσει νωρίτερα το F-16 μας και να εκτοξεύσει τον πύραυλο του».

Ο Οζάι Σεντίρ σημειώνει ότι το εγχώριο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X «θα μπει στο απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2030».

«Εν τω μεταξύ, το έργο μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους Kızılelma του Baykar συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα. Εκτός από την Τουρκία, μόνο αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες εργάζονται επί του παρόντος σε ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος με αόρατο χαρακτηριστικό, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει.

Ο Τούρκος σημειώνει πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το κενό με την Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει η Τουρκία δισεκοτομμύρια όπως η Αθήνα.