Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: Μπορεί να κάνουμε ναυτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο...



Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο.

Αυτό έγινε σε δήλωση Τύπου που έκανε τη Δευτέρα, μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση στην πρωτεύουσα, Άγκυρα, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση για το εάν οι ασκήσεις που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα ενοχλούν την Τουρκία ή όχι, ο Ακάρ είπε ότι «οι κοινές ασκήσεις δεν σημαίνουν και συμμαχία, η Τουρκία έκανε επίσης δεκάδες ασκήσεις πέρυσι με τη συμμετοχή πολλών χωρών, οπότε είναι δυνατόν να διεξάγονται κοινές ασκήσεις και αυτό είναι φυσιολογικό».

Πρόσθεσε: «Όταν σημειώσουμε πρόοδο στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και οι σχέσεις μας με αυτήν φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, μπορούμε να διεξάγουμε μελλοντικά στρατιωτικές ασκήσεις με το Κάιρο. Το σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των χωρών και την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή».

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έρχονται μετά την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού την περασμένη Κυριακή για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και άλλων χωρών ως παρατηρητές.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις πολιτικές σχέσεις που έχουν σχεδόν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο δεύτερος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε την επιθυμία των δύο χωρών να σημειώσουν πρόοδο στα υπό συζήτηση θέματα και να εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών διεξήχθη στο Κάιρο στις 6 και 7 του περασμένου Μαΐου μετά από πρόσκληση της αιγυπτιακής πλευράς και στο τέλος του εκδόθηκε κοινή δήλωση που περιγράφει τις συνομιλίες που διήρκεσαν θέση ειλικρινή και σε βάθος.

Η Άγκυρα έχει διατηρήσει τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα, και ως εκ τούτου έχει εκφράσει κριτική στον Σίσι και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων από τους αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή του Κόλπου.

Παρά την πολιτική διαμάχη τα τελευταία χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ τους πλησίαζε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου φεύγουν από το χαμηλότερο επίπεδο, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο να ανέβουν σε υψηλό επίπεδο.

Και συνέχισε: «Ο αιγυπτιακός λαός είναι, μουσουλμανικός και αδελφικός, αρκεί να οδηγούμε τη σκηνή με τρόπο που να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον με δηλώσεις εναντίον του άλλου», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Turk Press