Στο “χείλος” της σύγκρουσης: Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες στα πρόθυρα ανοιχτής πολεμικής αντιπαράθεσης;



Επίσημα ''σήματα'' - Η Ουάσιγκτον αρνείται να ακούσει τις προειδοποιήσεις… προς το παρόν
Τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ στην Κριμαία που υποσχέθηκαν στο Κίεβο, απειλούν να κλιμακωθούν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι, η ρητή συμμετοχή τους στην αντίθεση στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τις φέρνει στο «χείλος» της σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να βοηθήσουν στην «αναζήτηση και καταστροφή» του ρωσικού πυροβολικού στην Ουκρανία, ενώ η  Ουάσιγκτον  παραδέχτηκε ότι τα όπλα που προμηθεύει στο Κίεβο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο έδαφος της Κριμαίας θεωρώντας το «αυτοάμυνα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διέταξε στις 19 Αυγούστου ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 775 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Εκτός από τα αντιαρματικά συστήματα και τους πυραύλους Javelin για το HIMARS MLRS, θα σταλούν για πρώτη φορά drones ScanEagle. Αυτά τα UAV χρησιμοποιούνται για ανίχνευση στόχων και καθοδήγηση πυροβολικού. Το τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει επίσης πυραύλους AGM-88 υψηλής ταχύτητας κατά των ραντάρ.

«Αναζήτηση και καταστροφή: Νέα βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία στοχεύει το ρωσικό πυροβολικό. Οι πύραυλοι AGM-88  θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν ρωσικά ραντάρ κατά τη διάρκεια μαχών πυροβολικού», αναφέρει  άρθρο της Defense News.

Επιπλέον αναφέρει ότι,  όταν θα  φτάσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας νέα αναγνωριστικά drones ScanEagle μαζί με πρόσθετους πυραύλους, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να πολεμήσει καλύτερα τις Ρωσικές μονάδες πυροβολικού. Ωστόσο, τόνισε ότι «η προμήθεια όπλων δεν επηρέασε πολύ την εξέλιξη των μαχών. Αυτό δεν συνέβη ούτε μετά τη μεταφορά των συστημάτων HIMARS MLRS, τα οποία ζητούσε συχνά το Κίεβο».

Μετά από όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ryabkov,  επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν θέλει οι ΗΠΑ να γίνουν ένα από τα μέρη στην ουκρανική σύγκρουση, αλλά ότι η Ουάσιγκτον αρνείται να ακούσει τις προειδοποιήσεις προς το παρόν.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έστειλε επίσημα μηνύματα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και γραπτώς, με τη μορφή διπλωματικού διαβήματος.

Ο Ryabkov επεσήμανε επίσης ότι, όσο κι αν οι ΗΠΑ αρνούνται ότι δεν εμπλέκονται σε αποφάσεις σχετικά με τη χρήση όπλων, όλα αυτά διαψεύδονται από τη ζωή και τις δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πλευράς, την οποία έδωσε επίσης προσοχή η Ρωσία.

Ο διπλωμάτης επισήμανε τη δημαγωγική υπόδειξη της Δύσης και των ΗΠΑ ότι, ειδικά όταν πρόκειται για όπλα που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, αυτό γίνεται στο πλαίσιο του «δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα».

«Παρακαλώ, για τι είδους αυτοάμυνα μιλάμε εάν ήδη μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα επίθεσης σε αντικείμενα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην Κριμαία; Όλα αυτά είναι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης. Δεν προέρχεται μόνο από το άμεσες προτάσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, όχι μόνο με την άδεια αλλά και με την ενθάρρυνση τέτοιων διαθέσεων, προσεγγίσεων, σχεδίων, ιδεών απευθείας από την Ουάσιγκτον», εκτίμησε.

Πώς θα χτυπήσουν οι Ουκρανοί την Κριμαία; Τι είδους όπλα έχουν;

Αν μιλάμε, για εκείνα τα αμερικανικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία (για παράδειγμα, συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Hymars), τότε δεν φτάνουν στη χερσόνησο. Συνήθεις οβίδες έπληξαν σε απόσταση 40-50 χιλιομέτρων (αν και πίστευαν  στα 70).

Αλλά αν οι Ουκρανοί, προσπαθήσουν ακόμη και να χτυπήσουν με ειδικό πύραυλο (και αυτό είναι σχεδόν τακτικό βλήμα), τότε θα φτάσει στο στόχο σε απόσταση 272 χιλιομέτρων. Αλλά και εδώ, δεν είναι δυνατό να φτάσουν στην Κριμαία, ακόμη και από το ουκρανικό σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στη χερσόνησο.

Το ουκρανικό «Tochka-U» έχει αυτονομία 120 χιλιομέτρων. Δεν αποκλείεται για χάρη του «hype» να χτυπήσουν την Κριμαία από... το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300. Το έχουν και οι σχεδιαστές λένε ότι… αυτό είναι καταρχήν δυνατό.

Μια άλλη επιλογή, είναι μια σημαντική επίθεση στη χερσόνησο από ουκρανικά μαχητικά καμικάζι (ας πούμε Su-24 παντός καιρού, έχουν ακόμα τέτοια αεροσκάφη), ή χτυπήματα με drones.

Τέλος ο διπλωμάτης τόνισε ότι, η Μόσχα δεν θέλει ένα «σιδηρούν παραπέτασμα», αλλά ότι η Δύση το δημιουργεί και ότι αυτό, είναι πρόβλημα, ωστόσο η Ρωσία θα βρει τρόπο να το λύσει.

«Εμείς, φυσικά, δεν θέλουμε κανένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα», είναι παράδοξο να το δημιουργούν αυτοί που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα άλλο, εκτός από την ιδεολογία της νεοφιλελεύθερης ιδέας ως τη μόνη δυνατή για όλο τον κόσμο. Αρνούνται τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από εκείνα τα μέρη, που ζουν σύμφωνα με τους κανόνες τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η Ρωσία είναι αυτάρκης, θα βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε ο Ryabkov.