"Άφωνοι" έμειναν Στεφανής και Πάιατ στην «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21»



Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, παρέστη στην Άσκηση «ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ / ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Πρόκειται για τακτική Άσκηση επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά και αποτελεί μέρος της πολυεθνικής Άσκησης “Defender Europe 21”. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τη χώρα μας και τις ΗΠΑ, με συνεισφορά στον τομέα της διοικητικής μέριμνας και από τη Μεγάλη Βρετανία. Διεξάγεται από τη Δευτέρα 17 έως την Τρίτη 25 Μαΐου.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε το άριστο επίπεδο συνεργασίας και την εξαιρετική απόδοση της διαλειτουργικότητας στο προσωπικό, τις διαδικασίες και τα μέσα, με στόχο την αποτροπή και την επίδειξη της σκληρής ισχύος που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, στην Άσκηση παρέστησαν επίσης ο Α.Ε. Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη & Αφρική Στρατηγός Christopher Cavoli, ο Διοικητής Βρετανικής Στρατιάς Στρατηγός Ralph Wooddisse και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ κ. Συμεών Τέγος.

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση του χαιρετισμού που απήυθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Συνιστά μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διμερούς Άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21». Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως μέρος της πολυεθνικής Άσκησης “DEFENDER EUROPE 21”.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων προάγει περαιτέρω τη διαχρονική αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών των δύο χωρών είναι κοινή και προσβλέπει στην εξασφάλιση και διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων, εδραιώνοντας τη βαθιά στρατηγική σχέση τους.


Σχέση η οποία δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση πρόσκαιρων συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν σθεναρά οι δύο χώρες, ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι της Ευρώπη και του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πεδίο εμβάθυνσης των εξαιρετικών δεσμών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήθελα αφενός να αναδείξω τη σημαντική συμβολή, τη δέσμευση, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της Αμερικανικής Πρεσβείας – και ιδιαιτέρως του Α.Ε. Πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt – και αφετέρου να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής τους Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε έναν κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο και σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στον χώρο της αμυντικής διπλωματίας, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραπάνω έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη αμυντική διπλωματική προσπάθεια της χώρας αποτελεί γεγονός, το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό και πρόδηλο σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο, μέσω ενός εκτενούς πλέγματος δράσεων, συνεργασιών και συνεργειών, που έχουν ως στόχο την προβολή της Ελληνικής Σημαίας και την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλες τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντός της.

Η Ελλάδα, λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις.

Η χώρα μας θα συνιστά τον ισχυρότερο πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την οργάνωση & υλοποίηση της Άσκησης!»