Ο Μακρόν στέλνει το γαλλικό στόλο να αναπτυχθεί δίπλα στον ελληνικό


Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ενισχύονται οι γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή με εντολή Εμανουέλ Μακρόν

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, σημειώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας. 

Υπενθυμίζεται δε και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 ομού με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση Εμανουέλ Μακρόν, στη σελίδα της γαλλικής προεδρίας


«Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα των εντάσεων που προκαλούν οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίου, που πρέπει να πάψουν, προκειμένου να επιτρέψουν ένα ήρεμο διάλογο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και συμμάχους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Υπενθύμισε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία αμφισβητείται.

Τονίζοντας τη σημασία της επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και χαιρέτησε στο πλαίσιο αυτό την διαμεσολάβηση της Γερμανίας.

Προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και να σημειώσει την θέληση να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς Δικαίου, ο Πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ένας εκ των οποίων και η Ελλάδα».