Έτοιμη για όλα η Πολεμική Αεροπορία -Το Crash Test και ο πολεμικός «πυρετός» σε Μοίρες και Κέντρα Επιχειρήσεων


Μόλις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε την εντολή από την Κύπρο σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες σήμανε συναγερμός.

του Κώστα Σαρικά 

Για την Πολεμική Αεροπορία όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες ήταν το πιο σοβαρό crash test των τελευταίων ετών. Βρέθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη γνωστή μόνιμη ετοιμότητα στο Αιγαίο να περνά σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας

Μόλις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε την εντολή από την Κύπρο σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες σήμανε συναγερμός. Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα σταμάτησε. Όλα τα διαθέσιμα μαχητικά μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο έπρεπε να φορτωθούν όπλα και οι διοικητές να δώσουν άμεσα πολεμική ετοιμότητα.

Ταυτόχρονα το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έστελνε οπλισμένα μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο όπου οι γείτονες ταυτόχρονα με την έξοδο του Τουρκικού Στόλου επιχειρούσαν μαζικές υπερπτήσεις. Κανένας δεν γνώριζε το σχέδιο της Τουρκικής αεροπορίας με τους Έλληνες ιπτάμενους να φτάνουν πάνω από το ακριτικό σύμπλεγμα έτοιμοι και αποφασισμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εκεί τα Ελληνικά «γεράκια» έστειλαν το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα την ώρα που ο Ελληνικός Στόλος έβγαινε και αναπτυσσόταν στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή γεωγραφικά δίνει πλεονέκτημα στους γείτονες αφού βρίσκεται μια «ανάσα» από τις Τουρκικές ακτές ενώ διαθέτουν σε κοντινή απόσταση και την αεροπορική βάση του Ντάλαμαν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας πήραν από την πρώτη στιγμή την εναέρια κυριαρχία. Και μάλιστα για μια ακόμη φορά με αριθμητική υπεροχή αφού απέναντι στα δέκα Τουρκικά μαχητικά που επιχειρούσαν βρέθηκε σχεδόν διπλάσιος αριθμός Ελληνικών F-16.



H ένταση τόσο στον αέρα όσο και στην «καρδιά» της Ελληνικής αεράμυνας στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα χτύπησε «κόκκινο» όμως με απόλυτη ψυχραιμία οι ιπτάμενοι αλλά και οι έμπειροι αξιωματικοί στα ραντάρ αντιμετώπισαν τους προκλητικούς Τούρκους αεροπόρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς, καταδιωκόμενος «έσπασε» το φράγμα του ήχου σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από το ανελέητο «πρέσινγκ» τρομάζοντας τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Πίσω στις Πολεμικές Μοίρες και μέσα σε ελάχιστες ώρες όλα τα διαθέσιμα μαχητικά ήταν φορτωμένα και έτοιμα να αναλάβουν δράση και το σύνολο των ιπτάμενων να περιμένει εντολές. Όμως αυτή τη φορά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το προσωπικό εδάφους και κυρίως οι τεχνικοί στις Πτέρυγες Μάχης. Με ασταμάτητη εργασία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κατάφεραν να προσθέσουν στα ήδη διαθέσιμα μαχητικά έναν σημαντικό αριθμό από αεροσκάφη τα οποία βρίσκονταν υπό συντήρηση ή επισκευή βλαβών.

Ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης και ενώ η κρίση εξελισσόταν χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις οι διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας άγγιξαν υψηλά ποσοστά. Κάθε διαθέσιμο μαχητικό φορτωνόταν όπλα και έπαιρνε σειρά έτοιμο να απογειωθεί.

Οι εντολές μεταφέρονταν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη στο ΑΤΑ στη Λάρισα. Και από εκεί ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς κατεύθυνε όλες τις Πολεμικές Μοίρες να φτάσουν στο μέγιστο της ετοιμότητάς τους.

Ήταν για την Πολεμική Αεροπορία όπως και για τον Στόλο το πιο σοβαρό τεστ επιχειρησιακής ετοιμότητας στο οποίο αποδείχθηκε ότι σε πραγματικές συνθήκες «γεράκια» και προσωπικό εδάφους πέρασαν με άριστα την πρόκληση και έδειξαν πανέτοιμοι να ανταποκριθούν σε κατάσταση εμπλοκής με τους γείτονες.

Τις τελευταίες ημέρες όμως οι Έλληνες ιπτάμενοι έδωσαν για μια ακόμη φορά διαπιστευτήρια ικανοτήτων απέναντι αυτή τη φορά στους Αμερικανούς πιλότους με τα μαχητικά F-18 από το αεροπλανοφόρο Eisenhower.

Πιλότοι από την 115 και την 116 Πτέρυγα Μάχης πέταξαν Νότια της Κρήτης και έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικά σενάρια εναέριας μάχης απέναντι στους Αμερικανούς που απογειώνονταν κατά κύματα από το Eisenhower.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ελληνικά «γεράκια» εντυπωσίασαν τους Αμερικανούς και έδειξαν ότι ειδικά σε air του air καταστάσεις δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως.