Η Τουρκία καταλαμβάνει τη «γαλλική Αφρική» – Στρατιωτική συμφωνία με Νίγηρα και Τσαντ


Η Τουρκία διεισδύει στις αφρικανικές χώρες του Σαχέλ, που «παραδοσιακά» ανήκουν στη γαλλική ζώνη επιρροής, με στόχο να τις εντάξει στη δική της επιρροή και να τις πάρει από τη Γαλλία, ενισχύοντας και επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το υπό ανασύσταση νεο-οθωμανικό χαλιφάτο.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται και στην υποσαχάρια ζώνη, αποσκοπώντας να εκδιώξει ολότελα τη Γαλλία από την Αφρική, είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που η Γαλλία έχει αποφασίσει πολύ σκληρά να αντιταχθεί στην τουρκική επέκταση, μια στάση από την οποία ωφελείται και η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε περιοδεία την περασμένη εβδομάδα στις υποσαχάριες χώρες, τάζοντας «ανάπτυξη», «βοήθεια» και «στρατιωτική συνεργασία», τις ίδιες ημέρες που στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία προκάλεσε ένταση με τη Navtex για έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Υπάρχει μια υποψία, ας μη θεωρηθεί δεδομένη, ότι η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τώρα πόλεμο με την Ελλάδα, γνωρίζει ότι ακόμα δεν μπορεί να τον νικήσει, χρησιμοποιεί όμως τις εντάσεις με την Ελλάδα για αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος της Δύσης, ώστε να εδραιώνεται παράλληλα ανενόχλητη με ταχύτατους ρυθμούς στην Αφρική (Λιβύη, Σομαλία, Νίγηρας, Τσαντ).

Στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα
Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Αχμέντ αλ Μισμάρι, σε δηλώσεις του την Κυριακή στην εφημερίδα «Al-Ittihad», προειδοποίησε ότι το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να διεισδύσει στον Νίγηρα, που συνορεύει με τη νότια Λιβύη, για να περικυκλώσει τη Λιβύη και μετά να εισβάλει στον λιβυκό νότο.

Μια ρωσική δεξαμενή σκέψης ανέφερε την Κυριακή, ότι η Τουρκία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Νίγηρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Πολιτικών Σπουδών της Ευρασίας, «Katehon», η οποία επικαλείται πηγές στην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη χώρα του Νίγηρα, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της Λιβύης.

Η ιστοσελίδα τόνισε ότι αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα θα ενισχύσει τον έλεγχο της Άγκυρας στην περιοχή.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής, Ισμαήλ Μπεζίνκα, δήλωσε στην ίδια ιστοσελίδα:

«Ο Νίγηρας υποφέρει πολύ σε όλα τα επίπεδα από την αναστολή των σχέσεών του με τη Λιβύη, ιδίως από οικονομική άποψη.

»Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα είναι σύμμαχος του και θα υποστηρίξει τη αφρικανική χώρα από τη μία πλευρά, και από την άλλη αυτή η συμφωνία μπορεί επίσης να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στην καρδιά της Αφρικής, επομένως είναι πιθανό αυτή η στρατιωτική συμφωνία να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση της γαλλικής επιρροής και να μειώσει τις πιθανότητες γαλλικών στρατιωτικών απειλών».

Ο Ισμαήλ Μπεζίνκα πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών, καθώς η Τουρκία θα επωφεληθεί μέσω της επέκτασής της στο εσωτερικό της χώρας και του Νίγηρα να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της γειτονικής χώρας, της Λιβύης, καθώς μεγάλα οικονομικά οφέλη».

Υπογραμμίζει ότι «η επόμενη χώρα θα είναι το Τσαντ που θα υπογράψει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικά καθώς η οικονομική και διπλωματική συνεργασία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών».

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Νίγηρα
Την περασμένη Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Νίγηρα και παρουσιάστηκε εκεί ως «επενδυτής» και «πατερούλης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη με τον πρωθυπουργό του Νίγηρα, Μπριζί Ραφινί, κατά την επίσκεψή του στην αφρικανική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο «μεγάλο όραμα» του αναπτυξιακού σχεδίου του Νίγηρα, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Νιαμέι.

«Θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του Νίγηρα στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, της εξόρυξης και της γεωργίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στον Νίγηρα, που ήταν η δεύτερη στάση του σε περιοδεία στη Δυτική Αφρική.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα, Ισούφου Μαχαμάντου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μίλησαν επί μακρόν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών (στην κεντρική φωτογραφία ο Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, Κάλλα Ανκουράο).

«Με τον πρόεδρο, αξιολογήσαμε επίσης τη [διμερή] συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

»Είδαμε πώς η Αφρική εν γένει και ειδικά ο Νίγηρας και η περιοχή του Σαχέλ επηρεάζονται από την τρομοκρατία», είπε.

Οι χώρες της περιοχής πλήττονται από την εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, ακριβώς βόρεια του Νίγηρα, είπε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Λιβύη, που τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση, ήταν το κύριο σημείο διέλευσης για τους Αφρικανούς που αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες στην Ευρώπη.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν επίσης συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, αθλητισμό και θέματα νεολαίας.

Μετά από συνομιλίες στο Τόγκο την περασμένη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Νίγηρα, δεύτερη στάση της τριεθνικής του περιοδείας στη Δυτική Αφρική και ολοκλήρωσε με την Ισημερινή Γουινέα.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση στην Αφρική με βάση την αρχή του «win-win».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με την Αφρική, η τουρκική κυβέρνηση έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών στην ήπειρο και χρηματοδότησε εκατοντάδες Αφρικανούς μαθητές, υποστηρίζει το Anadolu.

Η παρουσία της Τουρκίας γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την ήπειρο, όπου υπάρχουν αρκετοί τουρκικοί οργανισμοί, όπως ο τουρκικός οργανισμός συνεργασίας και συντονισμού (TIKA), το Maarif Foundation και το Ινστιτούτο Yunus Emre, μεταξύ άλλων.

Κυρίως μουσουλμανική χώρα
Ο Νίγηρας, με πληθυσμό 23 εκατ. ανθρώπους, είναι μια κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Οι μουσουλμάνοι σουνίτες αντιστοιχούν στο 80% του πληθυσμού, οι παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες έχουν περιοριστεί στο 15%, οι χριστιανοί καθολικοί (γαλλική επιρροή) είναι το 5%.