Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας-Τουρκίας: Το Πεκίνο αναγνωρίζει έμμεσα τη γενοκτονία των Αρμενίων


Ένταση με τον Κινέζο πρέσβη στην Τουρκία

Πραγματικά “φωτιά” έβαλε η επιγραφή των Κινέζων σε κουτιά ιατροφαρμακευτικού υλικού λόγω της πανδημίας στην Αρμενία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας στο όλο θέμα αλλά και διπλωματικό επεισόδιο με τον Κινέζο Πρέσβη.

Η Κίνα έστειλε βοήθεια στην Αρμενία χιλιάδων ιατρικών μασκών και γαντιών. Τα κουτιά των προμηθειών ανέγραφαν μια κινεζική αφιέρωση και στα αγγλικά ως εξής: “Η φιλία μας να είναι υψηλότερη από το βουνό Αραράτ και περισσότερη από τον ποταμό Yangtze”.

Το όρος Αραράτ μπορεί να είναι το εθνικό σύμβολο της Αρμενίας, αλλά βρίσκεται εντός των σημερινών συνόρων της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια έμμεση αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Κίνα κατά κάποιο τρόπο, διασπείροντας τον φόβο ότι η Αρμενία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση αυτή στο μέλλον για να διεκδικήσει έδαφος στην ανατολική Τουρκία, από το οποίο εκδιώχθηκαν οι Αρμένιοι το 1915.

Η κινεζική επιγραφή τροφοδότησε αυτήν την ανησυχία αναφέρει ξένο δημοσίευμα προκαλώντας οργή στην Άγκυρα για τις σχέσεις της Κίνας με την χώρα αυτή.

Αφού εμφανίστηκαν αναφορές σχετικά με την κινεζική βοήθεια προς την Αρμενία και την επιγραφή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από την κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα.


“Ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μας πληροφόρησε ότι η βοήθεια που έστειλε στην Αρμενία προετοιμάστηκε από μια τοπική κυβέρνηση και παραδόθηκε στο Ερεβάν από μια ιδιωτική εταιρεία”, ανέφερε ο τουρκικός τύπος.

Επίσης τόνισε ότι η επιγραφή στα πακέτα γράφτηκε μόνο στην κινεζική γλώσσα από την κινεζική τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρέσβης της Κίνας δήλωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση και ότι η Τουρκία θα ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας, προσθέτοντας ότι η ΛΔΚ σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ την ίδια ημέρα, ο γνωστός εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ίμπραχιμ Καλίν, είπε στο CNNTürk ότι ο Ερεβάν είχε ζητήσει βοήθεια από την Άγκυρα.

«Υπήρχε ζήτηση για φάρμακα από την Αρμενία. Ο πρόεδρός μας ενέκρινε αυτή τη ζήτηση και το Υπουργείο Υγείας διεξάγει τη διαδικασία”, δήλωσε ο Καλίν.

Τα νέα προκάλεσαν αναταραχή στους Αρμένιους και δύο μέρες αργότερα το Αρμενικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Κλαίν.

“Η συνεργασία με την τουρκική πλευρά πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο του επαναπατρισμού Αρμενίων πολιτών και εκτός από αυτό το πλαίσιο η Αρμενία δεν ζήτησε άλλη βοήθεια”, ανέφερε το αρμενικό ΥΠΕΞ.

“Δυστυχώς, κάποιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της καταπολέμησης του COVID19 δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αποπολιτικοποιημένου και ανθρωπιστικού περιβάλλοντος συνεργασίας”, αναφέρει η ανακοίνωση των Αρμενίων.

Ζορίστηκαν οι Τούρκοι με την αναφορά του ιστορικού Όρου Αραράτ, το οποίο φυσικά και ανήκει ιστορικά στην Αρμενία και κάποια στιγμή πιθανόν εκεί να καταλήξει. Δεν πρέπει επίσης οι Τούρκοι να ξεχνούν και τον ελληνικό Πόντο που είναι εκεί κοντά όμως, στον οποίο ζούσαν και ζουν χιλιάδες Πόντιοι Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το χωριό άλλωστε του Ερντογάν ονομάζεται “Ποταμιά” και αυτό είναι γνωστό πλέον.

Πηγή: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας