Τι σχεδιάζει η Άγκυρα;
Προμήνυμα πιθανών νέων εξελίξεων κατά της χώρας μας είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον γνωστό Τούρκο αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ερντογάν-Σαράι για την ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, Ναύαρχο ε.α. Cihat Yayci, με το οποίο αναμένονται νέες “φορτούνες”στο Αιγαίο.
Το βιβλίο έχει τίτλο “οι απαιτήσεις της Ελλάδος και τα προβλήματα του Αιγαίου" και όπως φαίνεται σύμφωνα και με τουρκικά δημοσιεύματα, στοχοποιεί ελληνικές βραχονησίδες και νησιά σε ολόκληρη την γραμμή των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος -Τουρκίας.
Ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν δημοσίευσε το βιβλίο του ξεκινώντας με τα “προβλήματα σχετικά με τα νησιά στο Αιγαίο, αλλά και την σημασία που δίνει η Τουρκία σε αυτά".
Ουσιαστικά μας δείχνει ο ίδιος ποια είναι τα κύρια προβλήματα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, ποια είναι η αιτία των κρίσεων των δύο πλευρών, λέγοντας ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα νησίδες και βραχονησίδες δημιουργώντας ένταση με την χώρα του, επικαλούμενος διεθνείς συνθήκες και άλλα σαθρά νομικά επιχειρήματα .
“Το ίδρυμά μας δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο "Ελληνικές Απαιτήσεις (Προβλήματα Αιγαίου) με Ερωτήσεις και Απαντήσεις" που εξηγεί τις περίεργες καταστάσεις σχετικά με τα προβλήματα του Αιγαίου με σύντομο και συνοπτικό τρόπο.
Το έργο αυτό, εξετάζει την εμφάνιση και την εξέλιξη των προβλημάτων του Αιγαίου που διαμορφώθηκαν από τα παράνομα αιτήματα που υπέβαλε η Ελλάδα σύμφωνα με τις επεκτατικές της πολιτικές", γράφει ο Cihat Yayci.
Ο ίδιος αφού θέτει ερωτήματα του τύπου, «Ποια είναι η σημασία του Αιγαίου για την Τουρκία;», ενώ στην συνέχεια κατηγορεί την χώρα μας για στρατιωτικοποίηση των νησιών, καθώς υπογραμμίζει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, την οριοθέτηση των περιοχών διάσωσης και ευθύνης SAR , θέματα που είναι σε ημερήσια διάταξη για την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.
Πρόκειται για μια άκρως εμπεριστατωμένη τουρκική επιτελική μελέτη που περιγράφει σε απλή γλώσσα τα προβλήματα και τις θέσεις της Τουρκίας, θεωρώντας παράλληλα ως “παράνομες” τις απαιτήσεις της Ελλάδος, ενώ θεωρεί ότι η χώρα μας έχει απαξιωθεί στο πρόσωπο του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για τον ίδιο Τούρκο ανώτατο αξιωματικό του τουρκικού ΠΝ που έγραψε ένα προηγούμενο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο πριν την σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Λιβύη (κυβέρνηση Σαράι).
Ο Τούρκος αξιωματικός έχοντας προαναγγέλλει την σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη για να περιοριστούν οι δικαιοδοσίες της ελληνικής κυβέρνησης νοτίως της Κρήτης, "προφήτευσε" ακόμα και την διεξαγωγή ερευνών σε ολόκληρη την θαλάσσια αυτή περιοχή.
Στόχος του είναι τα ελληνικά νησιά και μόνο αυτά εδικά αν αποτύχει το σχέδιο στην Λιβύη από την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προφητικά ότι «ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης ούτε στη συνθήκη ειρήνης του 1948 δεν καθορίζουν σε ποιον ανήκουν κάποια νησιά στο Αιγαίο», θέλοντας έτσι να «δικαιολογήσει» τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από αυτά τα νησιά.
«Εμείς δικαιολογημένα λέμε ότι ανήκουν σε εμάς. Εκείνοι( Ελλάδα) λένε «είναι δικά μας». Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση, όπως με το Καρντάκ (Ιμια)», είχε προσθέσει ο Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τότε δεν είχε αφήσει αναπάντητη η τουρκική πρόκληση σημειώνοντας με νόημα πως η Αθήνα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα.
«Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΑΜ.
Εκτιμήσεις φέρουν ότι το επόμενο μακρινό διάστημα οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να κάνουν πράξη αυτά που αναφέρει στο βιβλίο του ο Τούρκος Ναύαρχος, ο οποίος σαφώς μας ομιλεί για ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο της χώρας του στο Αιγαίο.
Πόσα νησιά ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έχουν αμφισβητούμενη κυριαρχία;
Ο αριθμός εξαρτάται από την κομματική προέλευση του Τούρκου αξιωματούχου ή πολιτικού που διατυπώνει κάθε φορά αυτή τη θεωρία.
Άλλοτε υποστηρίζεται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 18 νησιά και νησίδες που «η Ελλάδα τα κατέχει παράνομα», άλλοτε ότι είναι 16, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, οι κεμαλιστές, συνήθως ανεβάζουν τον αριθμό σε… συνολικά 156 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Τα 18 νησιά και νησίδες που έχουν «γκριζάρει» πάντως οι Τούρκοι είναι τα εξής: Καλόγεροι, Αρκιοί, Κίναρος, Λεβίθια, Σύρνα, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Οινούσσες – Παναγιά, Φούρνοι – Θύμαινα, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Διονυσάδες και Κουφονήσι.
Πρόκειται για ελληνικό έδαφος το οποίο υπερασπίζονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως έπραξαν και στον Έβρο, για όσους δεν το κατανόησαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ