Ισραηλινός αναλυτής: «Η Τουρκία, τελείωσε! Ελλάδα και Ισραήλ είναι οι πυλώνες της Δύσης»


Πως η κρίση με τον κορωνοϊό επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Ο Πίνχας Ινμπάρι, είναι ανώτατος αναλυτής στο Κέντρο Δημόσιας Διπλωματίας της Ιερουσαλήμ (JCPA). Επί πολλά χρόνια, ήταν στον εσωτερικό κύκλο αποφάσεων του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπίμπι Νετανιάχου και είναι βαθύς γνώστης της Ισραηλινής Διπλωματίας. Διατηρεί στενές επαφές με ανώτατα κλιμάκια σε όλα, σχεδόν, τα πολιτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και η γνώμη του έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

Τον ευχαριστούμε θερμά, για τη μεγάλη τιμή να μας παραχωρήσει αυτή την αποκλειστική, αποκαλυπτική συνέντευξη, από τη  Μαρία Πολυζωίδου theflagreport.com.

– Κύριε Ινμπάρι, μπορείτε να περιγράψετε με λίγα λόγια στους αναγνώστες μας, το σχέδιο ειρήνης του Προέδρου Τραμπ;
«Είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο, κατά τη γνώμη μου, επειδή τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι οικονομικά και όχι πολιτικά. Τα Αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, έχουν χορτάσει από αρκετές πολιτικές λύσεις και πολιτικά συνθήματα. Αυτό που χρειάζονται, είναι τα χρήματα για να ζήσουν και να εργαστούν. Η τεράστια μετανάστευση της Αραβικής νεολαίας ακόμη και πριν από την Αραβική Άνοιξη, στην Ευρώπη, ήταν επειδή δεν είχαν λεφτά, γιατί αντί να τους προσφέρουν (οι Κυβερνήσεις τους) οικονομική ευημερία, τους προσφέρουν τη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Και ο Πρόεδρος Τραμπ, είναι ο πρώτος που καταλαβαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με την οικονομία. «Ας έχουμε αρχικά ευτυχισμένους πολίτες και μετά, ας μιλήσουμε για λύσεις». Επίσης, η καλύτερη οικονομία, καθιστά τον εξτρεμισμό πιο αδύναμο. Επειδή οι εξτρεμιστές θέλουν φτώχεια. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι φτωχοί, οι εξτρεμιστές δεν έχουν τίποτα να τους πουν. Ο Θεός δεν είναι λύση».

– Πώς προσεγγίζει το Ισραηλινό πολιτικό σύστημα το σχέδιο ειρήνης, μετά τις τελευταίες εκλογές;
«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ του Γκαντζ και του Νετανιάου σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ. Θέλουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να  προχωρήσει με το σχέδιό του και ευελπιστούμε, ότι στις επερχόμενες εκλογές θα επανεκλεγεί».

– Ποια είναι η επίσημη Παλαιστινιακή θέση σχετικά με το σχέδιο και ποια είναι η θέση της Χαμάς;
«Η Χαμάς και η Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχουν την ίδια θέση. Είναι εντελώς αντίθετοι με το σχέδιο Τραμπ για διάφορους λόγους, όχι μόνο για έναν. Ο ένας είναι ότι ιστορικά, είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε οικονομική λύση. Γιατί; Επειδή η ΟΑΠ και η Χαμάς έχουν ολοκληρωτική ιδεολογία.

Η ΟΑΠ είναι μέρος του Παναραβισμού, της Αραβικής Αυτοκρατορίας. Όλοι πρέπει να είναι Άραβες. Δεν μπορείς να είσαι Εβραίος, δεν μπορείς να είσαι Χριστιανός, πρέπει να είσαι Άραβας. Αυτή είναι η ιδεολογία του Παναραβισμού. Η Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης είναι μέρος του. Αυτό το είδος της ολοκληρωτικής ιδεολογίας, δε θέλει ευτυχισμένους ανθρώπους, επειδή δεν μπορεί να τους κινητοποιήσει για να αγωνιστούν για το καθεστώς.

Οπότε, οποιαδήποτε οικονομική προσέγγιση της κοινωνίας, την καταστρέφουν. Αντιλαμβάνονται τον ιδιωτικό τομέα ως εχθρό. Θέλουν να έχουν το μονοπώλιο στα πάντα. Αυτός λοιπόν, είναι ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο αντιτίθενται στο σχέδιο του Τραμπ.

Ο δεύτερος λόγος είναι προφανής, επειδή στόχος τους είναι να μην συμβιβάζονται. Οπότε, εάν ο Τραμπ τους πει, δεν μπορείτε να έχετε τα σύνορα που απαιτείτε, αλλά αντί για αυτά, θα έχετε καλύτερη οικονομία, αυτοί δεν πρόκειται να συμβιβαστούν. Και η Χαμάς, όμως, έχει την ίδια προσέγγιση. Επίσης, η Χαμάς είναι Πανισλαμιστικό κίνημα. Είναι, όμως και ολοκληρωτικό κίνημα, άρα τα θέλει όλα και δεν συμβιβάζεται.

Αν συγκρίνουμε με το τι συνέβη στη Συρία, βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Γιατί απέτυχαν όλες οι πολιτικές λύσεις στη Συρία; Επειδή κανένας δε θέλει να συμβιβαστεί. Όλοι, τα θέλουν όλα. Είναι ολοκληρωτικοί στο μυαλό και σε όλα. Κανείς δεν συμβιβάζεται. Αναρωτιέστε, πότε θα τελειώσει ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Συρία; Όταν υπάρξει εξάλειψη – Γενοκτονία, από τη μία ή την άλλη πλευρά. Άρα και εδώ, έχουμε τον ίδιο τρόπο προσέγγισης. Απαιτούν τα πάντα και είναι πάση θυσία εναντίον της οικονομίας».


– Ποια ήταν η αντίδραση της Ιορδανίας και του Ιράν στο σχέδιο;
«Το Ιράν είναι αντίθετο με όλα. Δε χρειάζεται λόγο για να είναι εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Για το Ιράν, οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος Σατανάς. Τέλος. Η Ιορδανία δεν είναι ακριβώς υπέρ του Τραμπ, αλλά δεν είναι και εναντίον του Τραμπ. Και εξηγώ. Στο θέμα αυτό, είναι περισσότερο υπέρ του Τραμπ, επειδή χρειάζεται τα χρήματα και για τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα πάρει από τους Αμερικανούς, δε θα χρειαστεί να επιστρέψει τίποτα. Το τίμημα θα το πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι. Οι Ιορδανοί θα πάρουν τσάμπα χρήματα. Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, είναι υπέρ του Τραμπ.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η Ιερουσαλήμ. Γιατί το πρόβλημα είναι η Ιερουσαλήμ; Επειδή οι Χασεμίτες ήρθαν από τη Μέκκα. Στη Μέκκα, ήταν οι φύλακες, οι προστάτες των Ιερών Τόπων, της Μέκκα και της Μεδίνα. Ήρθαν στην Ιορδανία, αφού εξορίστηκαν από τους Σαούντ και νομιμοποιήθηκαν, όχι επειδή εκπροσωπούν τους Ιορδανούς, αλλά επειδή είναι οι προστάτες των Ιερών Τόπων. Και ποιος Άγιος Τόπος έμεινε γι’ αυτούς; Η Ιερουσαλήμ!

Οι Ιορδανοί, υποψιάστηκαν τη στενή σχέση των Σαουδαράβων με τον Τραμπ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, εξαιτίας της αλλαγής στην τακτική τους ως οι Μουσουλμάνοι φύλακες της Ιερουσαλήμ. Και μάλιστα, για καλό σκοπό. Εξέτασαν την πιθανότητα να δώσουν άλλο τίτλο στο Μουσουλμανικό κόσμο της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να καταλάβουν, ότι δεν είναι μόνο η Ιορδανία προστάτιδα της Ιερουσαλήμ, αλλά η Ιορδανία είναι ένα μέλος στην ομάδα των Μουσουλμανικών δυνάμεων. Αυτό, είναι πολύ επικίνδυνο για την Ιορδανία. Το Ισραήλ, είπε στους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί, επειδή δε θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση με την Ιορδανία στην Ιερουσαλήμ».

– Η κρίση με τον κορωνοϊό, επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τις σχέσεις στην περιοχή;

«Φυσικά. Είναι πολύ νωρίς βέβαια, να πούμε τι συμβαίνει, αλλά οι αλλαγές είναι τεράστιες, κατά τη γνώμη μου. Και θα είμαι πολύ προσεκτικός, επειδή είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Φαίνεται, ότι η κρίση του κορωνοϊού ήρθε μετά την Αραβική Άνοιξη. Η Αραβική Άνοιξη άλλαξε πολύ την κοσμοθέαση των Αράβων. Κατάλαβαν, ότι ούτε ο Παναραβισμός, ούτε ο Πανισλαμισμός μπορούν να τους θεραπεύσουν. Το αντίθετο. Είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι η ασθένεια. Το γνωρίζω από τις επαφές μου στη Συρία. Είναι Μπααθιστές, είναι Παναραβιστές και τώρα λένε, κάναμε λάθος. Άρχισαν να προσεγγίζουν το Ισραήλ …

Τώρα με τον κορωνοϊό, οι Άραβες άρχισαν να καταλαβαίνουν γιατί ένα αποτυχημένο κράτος, όπως το δικό τους και με την κυβέρνηση που έχουν, ρισκάρουν τη ζωή τους. Ένα αποτυχημένο κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ήδη 2-3 εβδομάδων και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί στο μέλλον. Νομίζω, ότι η Αραβική Άνοιξη ταρακούνησε την Παναραβική και Πανισλαμική ιδεολογία και τώρα η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε σε όλους, ότι χρειάζονται ισχυρές χώρες και αυτό μπορεί να τους πείσει, ότι το σχέδιο του Προέδρου Τραμπ είναι απαραίτητο, ώστε να χτίσουν κράτη με γερά θεμέλια. Κράτη που νοιάζονται για τους ανθρώπους όχι για τις ιδεολογίες. Αλλά, ακόμα, είμαστε στο ξεκίνημα».

– Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας;

«Πολύ κακή ιστορία».

– Η σχέση θεωρείται νεκρή;
«Έτσι νομίζω. Ο Ερντογάν είναι Πανισλαμιστής. Δεν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για οτιδήποτε. Δεν μπορείς να του μιλήσεις για τίποτα. Όλοι είναι απογοητευμένοι από αυτόν. Καταλαβαίνω το σχέδιο του Τραμπ να κρατήσει μία σχέση μαζί του, επειδή η Αμερικανική διπλωματία χρειάζεται ακόμα μία πύλη για να μιλά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Εδώ κράτησαν ανοιχτή την πόρτα στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Νομίζω, ότι η Αμερική κρατά ελάχιστες σχέσεις με τον Ερντογάν, απλά για να έχει κάποιον να μιλά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Κανένας δε θεωρεί τον Ερντογάν, σύμμαχο. Αυτό, έχει τελειώσει. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ. Τέλος η ιστορία με τον Ερντογάν».

– Τι έχετε να μας πείτε για τις Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις;
«Είμαι πολύ χαρούμενος να πω, ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και όχι μόνο λόγω της παρούσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά εξαιτίας κάτι πολύ, πολύ βασικού. Εμείς κι εσείς είμαστε οι πυλώνες της Δυτικής κοινωνίας. Εσείς δώσατε τη Φιλοσοφία κι εμείς δώσαμε τον Ηθικό Κώδικα. Και ο Ηθικός Κώδικας και η Φιλοσοφία, είναι οι πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε μαζί».

ΠΗΓΗ