Από τον Ανδρέα Κούτρα - akoutras@dimokratianews.gr
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα στα γραφεία των στρατηγών και των ανώτατων αξιωματικών είναι διάχυτη η άποψη πως η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να κάνει υποχωρήσεις έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας, διότι κινδυνεύει να χάσει εδάφη. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου είναι αποφασισμένη, «τρέχει», και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος εκτός ενεργειακής εξίσωσης, δείχνει έτοιμος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν. Μηχανεύεται τα πάντα και καταφεύγει σε συμφωνίες, όπως αυτή με τη Λιβύη, οι οποίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες, νομικά στον αέρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, και συνιστούν ακραία και ωμή παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αφηνιασμένος και εκτός ελέγχου Ερντογάν μετά τη νίκη του στη Συρία, το «χάϊδεμα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι συμμάχησε με τον εχθρό των ΗΠΑ τη Ρωσία, την αδυναμία-ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να του βάλει επιτέλους ένα χαλινάρι με αφορμή και την εισβολή που έχει πραγματοποιήσει στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις αστοχίες της Ελληνικής κυβέρνησης στην άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής;
Η απάντηση είναι δύσκολη. Αυτό που λένε οι Στρατηγοί είναι ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί με στόχο την πίεση στον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να συνετιστεί είναι ασφαλώς αναγκαίοι και εκ των ων ουκ άνευ. Ωστόσο δεν αρκούν. Χρειάζεται η Ελλάδα να δείξει και στρατιωτική πυγμή και να εκπέμψει το μήνυμα πως όποιος τολμήσει να παραβιάσει την εθνική κυριαρχία θα υποστεί και τις συνέπειες. Τονίζουν το δόγμα της «μηδενικής ανοχής».
Θέλουν πόλεμο;
Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Προτείνουν οι Έλληνες Στρατηγοί πόλεμο με την Τουρκία; Η απάντηση είναι «όχι», αν και γι' αυτό εκπαιδεύονται οι στρατοί σε όλον τον κόσμο. Πόσο μάλλον ο Ελληνικός, που έχει απέναντι του την προκλητική Τουρκία. Δεν μπορούν όμως να αποκλείσουν μία σύρραξη με τη γειτονική χώρα και γι' αυτήν θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Αυτό που είπε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, έχει πει επανειλημμένα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης και λένε και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων σε συζητήσεις off camera είναι πως θα πρέπει να προβληθεί η ισχύς της Ελλάδας ως αποτροπή στα όποια σχέδια επιβουλεύεται το καθεστώς Ερντογάν.
Αν δείχνεις φοβισμένος και εξαντλείται η άμυνά σου στα διπλωματικά και μόνο μέσα, τόσο είσαι από χέρι χαμένος. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και διαθέτουν πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η Τουρκία μπορεί να είναι μεγάλη χώρα, να έχει τεράστιο στρατό και να προχωρά σε μία φρενήρη κούρσα εξοπλισμών, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αεροπορία και στο ναυτικό της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεν έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας. Κοινώς, μπορούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να σταθούν εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις. Αλλωστε, όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αν η Ελλάδα δεν είχε στρατιωτική ισχύ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα είχε δημιουργήσει ήδη μία κρίση στο Αιγαίο με απώτερο στόχο το τετελεσμένο γεγονός.
«Δεν περιμένουμε να έρθει κανείς να μας βοηθήσει. Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας» είπε σχολιάζοντας την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο προ ημερών ο αρχηγός ΓΕΝ και τόνισε αμέσως μετά, ερωτηθείς τι θα γίνει αν τουρκικό ερευνητικό πλοίο επιχειρήσει παραβίαση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «θα πάμε μπροστά, θα ρίξουμε και ό,τι γίνει...».
Ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και τις αδυναμίες του τουρκικού. Το ότι «θα είμαστε μόνοι μας» σε μία κρίση με την Τουρκία το έχει πει πρώτος ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο πρώην αρχηγόδ ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας την ίδια ημέρα που έριχνε την «τορπίλη» ο κ. Τσούνης δήλωνε πως «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι» και τόνιζε ότι η χώρα μας έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση. «Να δοθεί ό,τι μπορεί και δεν μπορεί για να έρθουμε στα ίσα μας όσον αφορά την κάλυψη των κενών στις Ένοπλες Δυνάμεις», είχε πει ο κ. Αποστολάκης. «Εάν δεν έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς».
Ο λόγος που... βγαίνουν μπροστά οι ναύαρχοι, αν και ανώτατα στελέχη από τον Στρατό και την Αεροπορία έχουν τις ίδιες απόψεις, είναι γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 η έκβαση θα ήταν πολύ διαφορετική αν δινόταν το «πράσινο φως» στο Πολεμικό Ναυτικό να χτυπήσει το τουρκικό. Ισως, αν συνέβαινε τότε αυτό, αντί της προδοσίας του Σημίτη, σήμερα να μη μιλούσαμε για «γκρίζες ζώνες» και ο Ερντογάν να μην αξίωνε να κάνει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Υπάρχει λοιπόν η ανησυχία εκ μέρους των στρατιωτικών πως μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο, το οποίο θα είναι ωστόσο πολύ χειρότερο σήμερα για τα εθνικά θέματα, ενώ υπάρχουν σαφώς οι δυνατότητες να «ρίξουμε πρώτοι» αποτελεσματικά και να έχουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα. Αυτό σε λίγα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει. Γι' αυτό και έπειτα από δέκα χρόνια Μνημονίων γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν με οπλικά συστήματα οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι πολιτικοί
Με τη θέση των στρατιωτικών ωστόσο φέρεται ότι συμφωνούν κατά κάποιον τρόπο και αρκετοί πολιτικοί. Ενδεικτικά, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως «η Κρήτη είναι εξοπλισμένη σαν αστακός»·, απαντώντας σε ερώτηση για τις αξιώσεις της Τουρκίας, και ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως, αν προκληθούμε, θα απαντήσουμε.
Η δήλωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ωστόσο πιθανόν να τα λέει όλα. «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι Ενοπλες Δυνάμεις σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα της χώρας και αναπτύσσουν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν τουρκική διείσδυση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Μην ξεχνάμε πως στην Κρήτη υπάρχουν το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, μικρότερα και αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς, η 115 Πτέρυγα Μάχης με σύγχρονα αεροσκάφη F-16, ενώ ο Ναύσταθμος μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη αρκετές μονάδες (φρεγάτες, ΤΠΚ, υποβρύχια) είναι αναπτυγμένες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο για παν ενδεχόμενο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ